Verschillen tussen de labradoodle en de Australian labradoodle

Toen ik mij ging oriënteren op de aanschaf van een labradoodle, kwam ik verschillende soorten doodles tegen. Ik belandde in een, voor mij, onbekende wereld van hondenrassen. Om jou te kunnen helpen bij je oriëntatie leg ik op deze pagina uit wat de verschillen zijn tussen de labradoodle en de Australian labradoodle.

Labradoodle

Even een klein stukje geschiedenis! Er was eens..

Een vrouw op Hawaii die een hond nodig had om haar te ondersteunen bij de alledaagse levensactiviteiten. Helaas voor deze vrouw was haar man allergisch en leek het in eerste instantie onmogelijk om een hond in huis te nemen.

De hawaiiaanse dame besloot toch de stoute schoenen aan te trekken en nam contact op met de “Royal Guide Dog Association of Australia”. Deze organisatie wilde haar graag helpen en startte met het ‘ontwikkelen’ van een anti- allergene hulphond.

Na veel verschillende pogingen om een geschikt ras te ‘creëren’, werd in 1988 de poedel gekruist met de labrador. Dit leidde tot de geboorte van de labradoodle, 3 labradoodles zelfs! 1 van de 3 pups uit het eerste nest bleek geschikt voor de dame en heer in Hawaii, voor de andere 2 pups was de man alsnog allergisch.

Uit deze geschiedenis kun jij zelf natuurlijk iets opmaken. De labradoodle is niet 100% anti- allergeen. Hiernaast is de vacht niet altijd vrij van verharen.

Mijn eigen fokker heeft een drietal Australian labradoodles en 1 labradoodle. Het verschil in vacht is hier duidelijk zichtbaar. De labradoodle is wat ruiger en verhaard inderdaad lichtelijk (maar nog steeds niet zo veel als bij een ander hondenras.)

F1 F2 en F3

Wanneer je op zoek gaat naar een labradoodle pup, vind je de termen F1/F2 en F3 veel. Wanneer je dit voor het eerst ziet zegt het je wellicht niet zoveel. Het is heel eenvoudig uit te leggen:

F1: De eerste kruising tussen de labrador en de poedel.
F2: Kruising tussen een F1 en een F1.
F3: Kruising tussen een F2 en een F2.

Wat gebeurd er dan als je een F1 kruist met een poedel? Dan onstaat er een F1b. Let dus goed op waar je voorkeur ligt.
Wanneer je last hebt van allergie, dan kun je bij het aanschaffen van een labradoodle het beste kiezen voor een hond met zoveel mogelijk poedel erin. De poedel is namelijk een anti- allergene hond.

Australian Labradoodle

Eerste keer in het bos.

Nadat de labradoodle geboren was wilden de onderzoekers van de “Royal Guide Dog Association of Australia” graag verder werken aan de ontwikkeling van de labradoodle.

Eerst werd er schoonheid toegevoegd van de Ierse waterspaniel en de curly coated retriever. Dit werkte goed, De hond bleef echter nogal groot. Om de hond iets in te korten werden de Engelse en de Amerikaanse cocker spaniel erdoorheen gekruist.

Het toevoegen van deze andere hondenrassen gebeurde zeer zorgvuldig. Er zijn hier alleen zuivere bloedlijnen gebruikt.

Het verschil tussen de twee rassen is dus dat er in de Australian labradoodle naast de poedel en de labrador nog 4 andere rassen ingemengd zijn, namelijk de: Ierse water spaniel/ de curly coated retriever/ de Amerikaanse cocker spaniel en de Engelse cocker spaniel.

In de praktijk betekent dit dat de Australian labradoodle een meer open gezicht heeft en een vacht die zeker weten niet verhaard.

Wat mij persoonlijk duidelijk is opgevallen, is dat de vacht van de Australian labradoodle ook meer glanst (oogt minder droog.) Voor mij was de keuze niet erg lastig. Ik heb een familielid die allergisch is en om die reden heb ik gekozen voor de Australian labradoodle.

Verschil in prijs

Het verschil in prijs ligt voornamelijk in het feit dat de Australian labradoodle lastiger te ‘maken’ is. Tevens heeft dit ras meer voordelen m.b.t. een anti- allergene vacht.

Wat de prijzen zijn lees je hier!

Reageer!

Vond jij dit een nuttig artikel of mis jij informatie? Laat vooral even je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.