Karakter van de (Australian) labradoodle

Intuïtief, slim en leergierig van aard. Dat zijn de kenmerken die het karakter van de (Australian) labradoodle beschrijven.

Slim

De labradoodle is een onwijs intellectueel dier. Waar het soms lastig is om een hond iets aan te leren, gaat dit bij een doodle onwijs snel. Een labradoodle hoeft in principe maar één keer iets te zien om te weten hoe het werkt.

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar er zit ook een keerzijde aan het karakter van de (Australian) labradoodle. Ik vertel je straks welke keerzijde dit is, en nog belangrijker hoe je hier het best mee om kunt gaan.

In principe kun je het zo zien dat een hond reageert op alle prikkels van buitenaf. De doodle krijgt prikkels binnen via de ogen, neus, oren en via gevoel/ intuïtie. Een hond kan, eigenlijk net als een mens, maar op één prikkel tegelijk reageren.

De prikkels (en de reactie van de hond op deze prikkels) die een positieve ervaring opleveren gaat de doodle uiteraard vaker vertonen. Een onprettige ervaring zorgt ervoor dat de doodle nog wel een keer extra nadenkt voordat ze bepaald gedrag vertoond.

Bijvoorbeeld: Je hondje springt op tegen mensen bij binnenkomst. Natuurlijk is de labradoodle onwijs schattig en reageren de meeste mensen (vooral bij de eerste ontmoeting) enthousiast. Ze geven de doodle een flinke aai over de bol en een grote glimlach.

Voor het hondje betekend dit: Ik spring, ik maak mensen blij, ik word beloond, dit is goed gedrag.

Omdat de doodle zo snel leert, is een goede opvoeding dus onwijs belangrijk. Een puppy cursus en vervolgtraining (d.m.v. bijvoorbeeld dit boek wat specifiek is geschreven voor dit ras) mag dus niet ontbreken.

Keerzijde van intellect

Fantastisch toch, dat je hondje zo snel leert! Of toch niet altijd?

Het is eigenlijk heel logisch, maar we denken er niet altijd aan: Wanneer een hondje heel slim is en snel leert, leert ze ook snel ongewenst gedrag aan.

Kijk maar naar het voorbeeld. Springen is goed, een gedachte die snel aangeleerd is bij de labradoodle. En zo kan dit voorbeeld ook worden ingevuld met: Trekken aan de lijn/plasjes doen in huis/broekspijpen aanvallen etc.

Tip: Het is dus heel belangrijk dat jij je bewust bent van het karakter van de (Australian) labradoodle. En dat jij weet wat jij je hond leert in haar (honden) taal.

Intuïtief

De (Australian) labradoodle is een intuïtieve hond. Nadat dit opgemerkt is, wordt de doodle dan ook veelal ingezet als hulphond.

Eerder waren het vaak de labradors die mensen te hulp kwamen, nu zie je telkens vaker dat deze rol wordt overgenomen door doodles (die zelf natuurlijk ook deels labrador zijn.)

Zelf merk ik dat Bobbi (mijn hond) van nature perfect aanvoelt hoe het met iemand gaat en hoe ze met iemand om moet gaan.

Ik heb een familielid die helaas erg ziek is. Wanneer ik bij hem op visite ga, racet Bobbi eerst enthousiast naar zijn vrouw toe om haar te begroeten.

Bobbi verruild daarna haar enthousiasme voor empathie, loopt voorzichtig naar mijn zieke familielid en legt rustig haar kopje neer op zijn schoot. Tranen trekkend om dat mee te maken.

Zelf kan ik altijd zien aan Bobbi hoe ik mij voel. Soms is het confronterend, maar eerlijk is eerlijk, hoe fijn is het als je hond je spiegel is. Het zorgt voor een groot stuk bewustwording in mijn leven.

Leergierig

Je kan als mens en dier natuurlijk onwijs slim zijn, maar of je er ook iets mee wilt doen is een tweede. De labradoodle wil dit!

Niets is leuker dan samen met de baas de wereld ontdekken.

Omgaan met leergierigheid

Een leergierige hond is leuk, maar hoe zorg je ervoor dat je hondje deze eigenschap kan uitten in de praktijk?

De eerste en belangrijkste opmerking hierop is: Ga zachtaardig om met je labradoodle. Op cursus zul jij soms leren dat je je hond hard aan moet pakken. Dat kan (en kan in sommige gevallen ook nodig zijn.) Maar wees voorzichtig, wees niet té streng.

In veel cursussen worden verschillende hondenrassen door elkaar getraind in dezelfde les. Waar een herdershond een zeer strenge baas nodig heeft, heeft de labradoodle een begripvolle, zachtaardige baas nodig.

Deze eigenschappen zullen ervoor zorgen dat je doodle naar jou toekomt en niet van je wegloopt.

Spelend leren

Wat ik persoonlijk ontzettend leuk vind, is dat de labradoodle goed is in spelletjes!

Naast dat het leuk is, is het spelen van spellen en aanleren van nieuwe vaardigheden belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat de labradoodle haar intellect kan gebruiken, waardoor zij minder snel ongewenst gedrag laat zien (als gevolg van verveling.)

Je doodle moet haar enthousiasme en slimheid kwijt kunnen! Om daar voor te zorgen heb ik voor jou een Top 3 gemaakt van spellen voor honden.

Nummer 1 “Draaien en schuiven”

Flamingo Doggy Brain Train
Draaien en schuiven- Hondenspel


Dit spel is ontworpen voor de onwijs slimme hond en dus geschikt voor de labradoodle. Er zijn vijf vakjes waaronder een beloning verstopt kan worden. Je doodle kan met haar neus of pootje de vakjes openschuiven. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot, eerst moet ze namelijk aan het rad draaien om het openschuiven van die vakjes mogelijk te maken.

Nummer 2 “Reageer op de buizen”

Trixie-Turn-Around-Hondenspel
Reageer op de buizen- Hondenspel

Uiteraard gaat jouw labradoodle ook in dit spel weer op zoek naar een manier om haar beloning lekker op te kunnen kauwen. De beloning zit echter vast in een buisje, deze buisjes kunnen omgekeerd worden door jouw hond. Maar hoe werkt dit? En hoezo komt er soms nog steeds niet altijd iets uit als het buisje wordt omgekeerd?

Nummer 3 “Tijd voor kegels”

Trixie Kegels Hondenspel
Tijd voor kegels- Hondenspel


Bij dit spel staan er 7 kegels op het speelbord. Hieronder kunnen beloningen worden verstopt. Het is de bedoeling dat de doodle zelf de kegel optilt met haar bek. Het spel heeft verschillende varianten en kan dus vaak gespeeld worden!

Aan de slag

Ik hoop dat jij dit een leuk artikel vond! Laat het vooral even weten, door te reageren onderaan deze pagina.

Ga je aan de slag met de spellen? Leuk! Veel plezier en tot in een volgend artikel!

2 gedachten over “Karakter van de (Australian) labradoodle”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.