(Australian) labradoodle en allergie

Stel je voor: Jij bent een ontzettende hondenvriend, maar je hebt een allergie voor honden. Wat doe je dan? Deze vraag heb ik mijzelf ook gesteld. Het antwoord was voor mij na wat speurwerk al snel duidelijk, heb jij een allergie? De (Australian) labradoodle biedt een uitkomst.

Allergie, weg ermee!

Oké, wellicht is deze koptekst lichtelijk overdreven. Als jij allergisch bent kun je hier namelijk vrij weinig aan doen (afhankelijk van de allergie.) Je kan een allergie op twee manieren bekijken, je zoekt eindeloos naar manieren om met jouw allergie om te gaan. Óf je zoekt naar een manier om niet allergisch te reageren in de eerste plaats.

Ofwel: Je neemt geen hond in huis waar je niet tegen kunt om vervolgens antihistamine pillen te (moeten) slikken, maar je neemt een hond in huis waar jij niet allergisch op reageert.

Deze hond heet de Australian labradoodle. In een eerder geschreven artikel over de verschillen tussen de Australian labradoodle en de labradoodle vertel ik al dat je het beste een Australian kan aanschaffen wanneer je last hebt van allergische reacties.

De hoofdreden hiervoor? De Australian labradoodle verhaard niet. Wanneer een hond verhaard verliest deze namelijk tegelijk huidschilfers en door deze huidschilfers ontstaat een allergische reactie.

Persoonlijke ervaring

Persoonlijk heb ik een Australian labradoodle gekozen omdat mijn moeder extreem allergisch reageert op dieren. Wanneer mijn moeder een kopje thee bij me komt drinken wil ik natuurlijk niet dat ze ziek wordt.

Toen mijn moeder en ik samen bij de fokker langs gingen voor een gesprek had de fokker drie Australian labradoodles en een labradoodle. Mijn moeder merkte meteen dat zij wel allergisch was voor de ‘gewone’ labradoodle. Natuurlijk vond deze kleine vriend mijn moeder het leukst, waardoor mijn moeder op de terugweg alsnog met een allergische reactie kampte.

Nu Bobbi hier woont heeft mijn moeder geen last van haar. Wat je wel mee moet nemen in je beslissing om een hond in huis te nemen is het feit dat je hond natuurlijk wel veel vuil van buiten mee naar binnen neemt. Je huis is sneller stoffig en ook daar kun jij ook allergisch op reageren.

Australian labradoodle met vieze poten
En geloof mij, soms is het lastig om geen vuil mee naar binnen te nemen!

Advies

De meeste (goede) fokkers geven je garantie wanneer je een hondje bij ze koopt. Zij willen immers dat jij blij bent en dat het beestje een fijne plek bij je krijgt.

Ik lees vaak dat fokkers met 95% garanderen dat hun kroost anti- allergeen is.

Mijn advies? Neem vooral de proef op de som en ga een aantal keer langs bij jouw fokker voordat je een hondje in huis neemt. Je merkt snel genoeg of jij erop reageert.

Zo zijn mijn moeder en ik meerdere keren bij de fokker langs gegaan. Waarbij mijn moeder heel bewust heeft geknuffeld met de doodles om te kijken naar haar reactie.

Wanneer je fokker niet akkoord gaat met meerdere huisbezoeken om de eventuele allergische reactie te onderzoeken, kun je jezelf afvragen of deze fokker wel het beste voor heeft met de pup en haar nieuwe baas.

3 gedachten over “(Australian) labradoodle en allergie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.